Artrose

Artrose is een aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantasten uiteindelijk leidt tot vervorming van de botten onder het kraakbeen zelf.

Aan de rand van het gewricht vormen zich knobbels die de beweeglijkheid van het gewricht beperken. Artrose is dus niet alleen een aandoening van het kraakbeen, maar van het hele gewricht. Er ontstaan klachten van pijn en stijfheid. Zenuwen kunnen bekneld raken wat kan leiden tot pijn en gevoelsstoornissen. Er vindt ook krachtsverlies in de spieren rondom het gewricht plaats. Dit krachtsverlies is een van de factoren waarbij door de behandeling van een oefentherapeut goede vooruitgang te boeken is. 

Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van heup, knie, nek, onderrug en handen. Artrose kan ontstaan door een afwijkende stand van de gewrichten, zwaar werk, door een ongeval, overbelasting of blessures bij sporten of overgewicht.

Behandeling

De oefentherapeutische behandeling bestaat uit verschillende onderdelen. Er zal aandacht worden besteed aan oefeningen en practische adviezen om beter te kunnen functioneren tijdens uw dagelijkse activiteiten en biedt ook handreikingen om beter om te kunnen gaan met artrose, ook nadat de behandeling is gestopt. Blijven bewegen is belangrijk, daarom komen adviezen over sporten ook ter sprake. Het is een behandeling die op maat is gemaakt.

De oefentherapeut behandelt uw klachten, geeft advies en is uw persoonlijke coach. Samen met uw therapeut werkt u aan een zo gezond mogelijk houdings- en bewegingspatroon om het dagelijks functioneren zo optimaal mogelijk te houden.