Hippische sport

Inhoud:

 1. Algemene informatie
 2. Individuele begeleiding
 3. Centered Riding ®
 4. Groepslessen voor ruiters "RuiterSportief"
 5. Freestyle

Je kunt via deze link al een aantal oefeningen bekijken en uitproberen. Klik hier voor het onderzoek van Ellen Veenhuizen over balanstraining

1. Bewust paardrijden kun je leren.

Maria Cesar-Polak, de grondlegster van de oefentherapie Cesar, ging van een zestal bewegingsprincipes uit, om te komen tot een harmonieus en functioneel bewegingspatroon.

Ook voor het paardrijden gebruikt een oefentherapeut voor ruiters deze pricipes.

 • Het lichaam vormt altijd één geheel. Er is ook altijd een onderlinge beïnvloeding van lichaam en geest. Een goede ontspanning en concentratie bevorderen een goede zit.
 • Door efficiënt, gecoördineerd spiergebruik ben je in staat om rechtop, en met de juiste (in)spanning op het paard te zitten.
 • Een goede zit op het paard begint vanuit de kracht en stabiliteit van het midden van het lichaam, we noemen dat centralisatie, rompstabiliteit of core stability.
 • Paardrijden heeft bij elke gang een eigen ritme.  Dit ritme moet je kunnen sturen, volgen en/of vasthouden. Je moet er ook voldoende uithoudingsvermogen voor hebben.
 • In elke beweging zitten vaste en toegevend vaste punten. Dat betekent dat je romp stil moet kunnen blijven als bijvoorbeeld je beenhulp geeft. Hiervoor moet je heel bewust voelen wat je wilt bewegen en wat stil moet blijven. Ook kan het zijn dat je niet voldoende soepel bent in sommige delen van je lichaam, de oefentherapeut kan dan helpen met het soepeler maken of oplossingen zoeken.
 • Door het aanleren van een actieve houding ben je klaar voor de volgende beweging, ook als deze onverwacht is. Je bent voorbereid op de bewegingen van je paard. 

Als een ruiter niet gecentraliseerd beweegt, dat wil zeggen dat bewegingen worden opgebouwd vanuit de romp en het bekken, zit hij of zij minder stabiel in het zadel. Een instructeur zal proberen de houding te corrigeren. Wanneer dit niet lukt, bijvoorbeeld door een aandoening of beperking in de rug (scoliose, kyfose) of andere gewrichten, kan een oefentherapeut dit onderzoeken en zo mogelijk behandelen.

Klachten die kunnen ontstaan zijn onder meer

 • pijnklachten tijdens of na het paardrijden,
 • spierspanningsklachten in nek, schouders, rug of rond het bekken,
 • minder plezier van het rijden.
 • een paard dat schever gaat lopen door de onjuiste houding van de berijder

Doordat de ruiter niet ontspannen op het paard zit, zal ook het paard gehinderd worden in zijn bewegingen.

Een bolle rug kan klachten in de nek en schouders veroorzaken. Een holle rug geeft kans op lage rugklachten.

In beide gevallen loopt  het paard er minder soepel door.

 


2. Hoe verloopt de begeleiding van een ruiter?

Onder begeleiding van de oefentherapeut voor ruiters wordt gewerkt aan herstel van een adequate zit op het paard.

Begonnen wordt met een screening van de klachten en problemen. De sterke en zwakke punten worden zo in kaart gebracht.

Middels een video opname worden zithouding en knelpunten bekeken, hiervan wordt de ruiter bewust gemaakt.

Er wordt een lichamelijk onderzoek gedaan om de oorzaken te vinden.

Dan volgen grondoefeningen, bij voorkeur in de praktijkruimte, welke bijvoorbeeld gericht kunnen zijn op spierversterking, spierverlenging, ademhaling, ontspanning, coördinatie, uithoudingsvermogen en/of beweeglijkeid.

Ook kan er bij CesarAmersfoort geoefend worden op de Balance coach, Balimo® kruk en het sensbalance therapy cushion.  Hiermee kunnen metingen worden verricht en met computerspellen worden fijne bewegingen van het bekken gevraagd. Het bewust bewegen van het bekken en de onderrug wordt hiermee geoefend.

Daarbij volgen één of meer lessen op het paard, waar het geleerde zal worden geïntegreerd in het rijden zodat de nieuwe rijhouding een gewoonte zal worden.

Enkele reacties:

"Na mijn bevalling lukte het me niet meer om stabiel en lekker te rijden. Door de oefentherapie hebben we ontdekt wat ik deed met mijn bekken wanneer ik reed. Door een paar eenvoudige oefeningen en een iets andere zit waren de klachten snel voorbij"

"De orthopeed twijfelde of ik wel kon blijven rijden door mijn scoliose. Ellen heeft mij geleerd om door thuis te oefenen en meer in balans op het paard te zitten mijn houding te verbeteren. Ook op school zit ik nu beter, en ik heb mijn paard niet hoeven verkopen!"

"Ik rij al jaren paard, maar er ging een wereld voor me open. Ik zit nu veel meer ontspannen en ik merk ook dat mijn paard zich  nu gaat ontspannen". 

Voor wie?

Als jonge ruiters leren rijden is het verstandig aandacht te besteden aan de houding. Wanneer de instructeur wel op de hulpen, maar minder op de houding let dan kan oefentherapie een goede aanvulling zijn.

Jongeren die hard groeien kunnen moeite hebben met het recht blijven. Te paard kan dat betekenen dat een gecentreerde en evenwichtige zit (tijdelijk) niet lukt. Om klachten te voorkomen of te verhelpen kan oefentherapie voor de ruiter helpen.

Volwassen ruiters die op latere leeftijd zijn begonnen met rijden, of die na een val anders zijn gaan zitten, kunnen gespannen op het paard zitten. Ook kan er een asymmetrische houding ontstaan zijn. Hierdoor is het rijden niet meer soepel en kan klachten geven. Door de houding te corrigeren kan de ruiter weer ontspannen en klachtenvrij paardrijden.

Afwijkingen in rug of rond het bekken (bijvoorbeeld scoliose, bekkeninstabiliteit of heupdysplasie) kunnen de zithouding op het paard beïnvloeden  en door oefentherapie kan gezocht worden naar de meest optimale en stabiele houding met zo min mogelijk klachten. 

Kosten behandeling

Oefentherapie, dus ook in de hippische sport, is een paramedische behandelmethode. Deze wordt vergoed door de zorgverzekeraar, uit de aanvullende verzekering. Raadpleeg uw polis voor de hoogte van de vergoeding. Reiskosten worden niet vergoed door de verzekeraar. In overleg en tegen vergoeding ( 0,25 per kilometer) kan er ook buiten de regio Amersfoort/Leusden les worden gegeven. Losse lessen zijn 30 euro exclusief kilometers.

Behalve regio Amersfoort werkt Ellen ook vanuit haar huis in Hoenderloo, op de Veluwe. 

 

De oefentherapeut begeleidt u in het verbeteren van uw houding en zit, met een blijvend resultaat!


3. Centered Riding ®

Wil je aan je houding te paard werken, met of zonder lichamelijke klachten? Dan is Centered riding en leuke manier om meer in balans te leren rijden op de manier zoals Sally Swift het heeft ontwikkeld.

Een lage ademhaling, gecentreerd zitten met zachte ogen en de juiste opbouw van je lichaam leer je met afwisselende oefeningen waardoor je direct merkt dat je meer in harmonie met je paard bent.

Centered ridinglessen zijn een leerzame afwisseling van je gewone rijlessen. 

Kijk ook op www.ruitersportief.nl 

4. Groepslessen voor ruiters "RuiterSportief" Ruitertrainingen

Online en op locatie

 

Wil je fitter worden zodat je stabieler op je paard zit? 

Dat kan heel eenvoudig door op maandagavond tussen 19.30 en 20.30 in te loggen vanuit je huis of vanaf stal en mee te doen aan de ruiterfitness. Hoe makkelijk kan het zijn? De eerste les is gratis dus probeer het uit!

Bij voldoende aanmeldingen is er ook op woensdagavond training.

 

Wil je liever les met een groep op je eigen locatie? Heb je met een aantal andere ruiters het gevoel dat je wel sterker en meer in balans wil zijn bij het paardrijden? Je kunt samen afspreken een gerichte training te doen, nog gezellig ook!

Heb je een stal of manege? Dan wil je graag dat de paarden gereden worden door fitte ruiters. De paarden zullen gezonder blijven en de ruiters zullen met een stabiele zit prettiger rijden.

Hiervoor zijn groepslessen voor ruiters ontwikkeld. De ruiters worden op een stimulerende manier bewust van hun sterke en zwakke punten en hiervoor zullen de nodige praktische oefeningen worden gedaan. Deze kunnen eventueel zelfs in de stal worden gedaan. Een goede warming up voor het rijden kan zo snel en makkelijk worden gedaan. De onderdelen stabiliteit, kracht, ontspanning, souplesse en coördinatie komen aan bod.

De oefeningen zijn voor iedereen te doen, en geeft veel handvatten voor het verbeteren van de houding bij het paardrijden en het dagelijks bewegen. Alle deelnemers krijgen gerichte oefeningen op papier mee. Er is veel ruimte voor vragen en individuele instructie. Ruiters weten na de training wat voor hun belangrijke aandachtspunten zijn.

Er kunnen zowel groepslessen voor kinderen, jongeren en volwassenen worden gegeven.

Afhankelijk van de wensen kan er een éénmalige workshop worden gegeven (op een ruiterkamp bijvoorbeeld!), een training van 4 lessen om de week, of een langer traject. De duur van de workshop is afhankelijk van de wensen, de training duurt meestal 1 uur per keer.

5. Freestyle volgens Emiel Voest

Ellen Veenhuizen is Freestyle instructeur niveau 1 en als zodaning bevoegd om lessen te geven in loswerken, grondwerk en werken aan de dubbele lange lijnen. Kijk voor meer informatie op www.ruitersportief.nl

 

Kijk ook op Facebook

Vraag gerust informatie aan via ellen@cesaramersfoort.nl of 06-15083341

Kosten lessen:

Losse lessen zijn €30,- binnen Amersfoort/Leusden of Hoenderloo en 5 kilometeren daaromheen. Boven de 5 kilometer is de les €30,- plus kilometervergoeding van €0,25 per kilometer. 

Groepslessen op locatie: 10 euro per ruiter per uur, minimaal 4 deelnemers, maximaal 10. Kosten van een workshop zijn afhankelijk van de tijdsduur van de workshop en de locatie.

De lessen worden gegeven door Ellen Veenhuizen. Zij is zelf ruiter en bekend met dressuur, horseback archery, carrousel rijden, western rijden en centered riding,  gecertificeerd voor ruitertraining en longeren. Centerered riding en freestyle instructeur. Als instucteur verzekerd.

Contact


Zie voor meer informatie: www.ruitersportief.nl  en facebook RuiterSportief

 

   

Naast oefentherapie ook: de balance coach en Centered Riding ®. Leer op een ontspannen manier je zithouding in het zadel te verbeteren.